Inspiratie voor de perfecte opstelling van de TV in de woonkamer

Waar zet ik toch de televisie? Het is een vraag die veel mensen bezig houdt bij het inrichten van het interieur. Nog steeds is de televisie een van de belangrijkste items in de zithoek. Het is dé plek om even lekker te ontspannen met een film op Netflix of te genieten van uw favoriete tv-programma. Tijd voor een blog waarin we u tips geven voor de ideale opstelling van de televisie. Maar eerst adviseren we u hoe u de juiste grootte van de tv én de juiste kijkhoogte bepaald.

Ideale grootte TV

Voordat we het gaan hebben over de verschillende manieren om uw tv op te stellen geven we u graag een tip om te bepalen wat voor u de meest geschikte grootte van uw televisiescherm is.

Om te bepalen welke schermmaat voor u het meest geschikt is moet u eerst de kijkafstand bepalen. De kijkafstand is de afstand van het punt waar vanuit u televisie kijkt tot het beeldscherm.

Gemiddeld genomen kunt u de volgende formule gebruiken: Ideale Kijkafstand = Schermdiagonaal in cm x 2,4

Zit u dus op 2 meter van uw tv dan is een beeldformaat van rond de 40 inch (101,6 cm) comfortabel. Is de afstand tussen u en uw tv 4 meter of meer, dan wordt een schermformaat van 55 (139,4) inch of groter geadviseerd.

Ideale kijkhoogte

Verder is de kijkhoogte belangrijk, als u op de bank zit adviseren wij dat uw hoofd ongeveer in het midden van het beeldscherm zit. Dat kijkt het meest ontspannen. Meestal komt het er op neer dat de onderkant van de televisie op ongeveer 60 cm van de grond hangt of staat. Zo kijkt u relaxed vanuit een comfortabele zitbank of fauteuil naar de tv.

De verschillende opstelmogelijkheden voor de TV

Strak op de muur aan een platte muurbeugel

Kijkt u altijd vanuit een vaste plaats televisie dan kunt u ervoor kiezen de tv op te hangen aan een platte muurbeugel strak tegen de muur. Houdt er dan wel rekening mee dat de kabels die van en naar de tv lopen moeten worden weggewerkt. Dat kan met een kabelsok of kabelgoot. Of u kunt een sleuf in de muur maken en deze later weer af werken. De Technische Dienst van Morelisse weet vaak een slimme of creatieve manier om de kabels onzichtbaar weg te werken.

Op de muur aan een draaibare muurbeugel

Wanneer u kiest voor een muurbeugel die kan draaien kunt u de tv tevoorschijn halen wanneer u wilt gaan kijken. Het scherm hoeft dan geen hoofdrol te spelen in de woonkamer en u bent flexibeler met de opstelling van uw meubels.

Er zijn veel verschillende draaiende muurbeugels, zowel beugels die handmatig te bedienen zijn als elektrische beugels. Sommige van deze elektrische beugels draaien de televisie zelfs al in de gewenste positie wanneer u de tv aan zet.

Het is wel belangrijk te kiezen voor een beugel die het gewicht van uw beeldscherm goed kan dragen en goed in de muur verankerd kan worden. Graag adviseren wij u wat in uw situatie de beste oplossing is.

TV-meubel

Veel mensen kiezen ervoor hun televisie neer te zetten op een tv-meubel. Het meubel kan dan ook gebruikt worden om aanvullende apparatuur weg te werken zoals de Soundbar, subwoofer, horizonbox of mediabox. En er hoeven geen gaten in de muur geboord te worden, tenminste wanneer u kiest voor een niet zwevend televisiemeubel.

U kunt kiezen voor een neutraal meubel om het te laten blenden met uw inrichting of juist kiezen voor een opvallend exemplaar. Bedenk wel dat een kleine televisie op een groot meubel het meubel lomp laat ogen, terwijl een grote tv op een klein meubel de televisie weer groter laat lijken. En dat een erg in het oog springend design van het tv-meubel onrustig kan zijn wanneer u rustig televisie wilt kijken.

Zwevend, op Pootjes of Wieltjes

Ook hoe het tv-meubel wordt opgesteld valt er weer een hoop te kiezen. Wordt het meubel zwevend aan de muur gehangen of worden er pootjes of wieltjes onder gemonteerd.

Uiteraard kunt u uw televisie ook boven het tv-meubel aan een muurbeugel hangen, wij adviseren dan een ondiep televisiemeubel op te hangen.

Spectral Smart Furniture

In onze showroom in Amersfoort hebben wij Spectral Smart Furniture tv-meubels op gesteld. Spectral levert maatwerkmeubels van een zeer hoge kwaliteit die geproduceerd worden in Duitsland. U kunt bij ons de volgende modellen beleven; AmenoCocoonScalaNext en binnenkort de Air. Daarnaast kunnen wij u uw gewenste meubel op maat samen stellen en laten zien door het maken van een 3D tekening.

Spectral heeft ook een speciale draaibare TV beugel die op de televisiemeubels gemonteerd kunnen worden, de VESA 400 Adapter of de VESA 600 Adapter voor de grotere Oled tv-toestellen

Spectral Just-Racks

Via de webshop van Morelisse bieden wij het instapmodel van Spectral aan de Just-Racks, deze worden bij u thuis geleverd en zijn eenvoudig door u zelf te monteren.

Op een losse voet, de floorstand

De televisie kan natuurlijk ook worden opgesteld op een losse voet of stand. Vaak zorgen deze er direct voor dat uw tv draaibaar wordt en dat de kabels netjes weggewerkt worden in de voet zelf.

Door het beeldscherm te plaatsen op een losse voet is het eenvoudig deze een andere plaats te geven in het interieur, dat geeft u flexibiliteit.

De keuze in vloerstandaards is enorm. Wel of niet verrijdbaar, een ronde voet of juist een kruispoot. Niet alleen de ontwerpen kunnen variëren, neem de prachtige designs van de floorstands van Bang & Olufsen. Ook de materialen waar ze in uitgevoerd worden is divers; RVS glanzend, gelakt of geborsteld al dan niet gecombineerd met glas. Met speciale beugels voor een Soundbar zoals de Sonos Playbarof Beam.

Ook floorstands bestaan in elektrisch bedienbare variant. De optionele floorstands van de Loewe Bild 7en de BeoVision Eclipsezijn voorbeelden van stands die met de afstandsbediening van de tv gedraaid kunnen worden.

Bijzondere beugels en voeten

Onze favoriet is toch wel de tv-voet die exclusief verkrijgbaar is voor de Loewe Bild 5 Oled, de Floorstand Oak. Deze stand is uitgevoerd in echt eikenhout met een naturel of zwart gebeitste finish.

Daarnaast heeft Loewe nog een aantal bijzondere opstelmogelijkheden. Neem de Wall Stand Flex waarbij het scherm aan een buis hangt die stijlvol tegen de muur leunt. Of de Screen Lift Plus, hierbij hangt uw beeldscherm aan een aluminium paal die van het plafond tot de vloer loopt.

Maar vergeet ook niet de prachtige designs van de floorstands van Bang & Olufsen, geinspireerd op ontwerpen uit verschillende stijlen zoals Art Deco en Bauhaus.

Inbouwen in de muur

Een strak resultaat krijgt u door het televisiescherm in te bouwen. De tv wordt dan geplaatst in een speciaal gemaakte nis in de muur. De snoeren en kabels kunnen dan ook direct mooi weggewerkt worden. U kunt zelfs iets voor de televisie hangen om hem helemaal weg te werken wanneer u geen tv kijkt, denk aan een schilderij of uw favoriete foto.

Vaak zien we dat er een televisie boven een open haard in de schouw wordt ingebouwd. Uiteraard ziet dat er fantastisch uit maar we wijzen u wel graag op een aantal problemen die daarbij kunnen optreden. Allereerst heeft de warmte van de haard invloed op de levensduur van uw televisie. Ook hangt de tv bij het plaatsen boven een haard niet op de ideale kijkhoogte. Ten slotte kan het onrustig zijn wanneer u televisie kijkt terwijl het haardvuur brandt.


Nog een aantal oplossingen om de tv helemaal uit beeld te laten verdwijnen

Wilt u uw televisie alleen in beeld wanneer u echt ernaar wilt kijken, dan kunt u de tv weg werken met een TV-lift. Er zijn verschillende soorten tv-liften en het is belangrijk deze zorgvuldig te kiezen op basis van uw wensen en de grootte van uw televisiescherm.

De TV kan ook in een kast geplaatst worden, zo werkt u het beeldscherm weg achter gesloten deuren.

Of u kunt het beeldscherm achter een schuifdeur plaatsen. Op die manier kunt u van uw favoriete televisieprogramma of serie op Netflix door de deuren open te zetten of opzij te schuiven.

Welkom in de showroom van Morelisse

Uiteraard adviseren wij u graag bij uw zoektocht naar de ideale opstelling van uw tv, u bent van harte welkom om inspiratie op te doen in onze showroom waar we u de verschillende opstelmogelijkheden kunnen laten zien.

Online inspiratie

Op onze instagrampagina morelisse_nl, facebookpagina @morelisse of onze pinterestpagina morelisse_nl kunt u online ook inspiratie op doen!