De akoestiek in uw huis te verbeteren; tips en tricks

Rust en comfort door een goede akoestiek

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met de gevolgen van slechte akoestiek. Misschien ondervindt u iedere dag thuis, of op uw werk, wat akoestische problemen met u kunnen doen. Tijd doorbrengen in een hol klinkende ruimte met een galm om u heen lijdt tot vermoeidheid, concentratieverlies en stress. Een rustig, goed verstaanbaar gesprek voeren kan zelfs onmogelijk zijn in een ruimte met akoestische problemen. De gesprekken rond de tafel blijven door de ruimte galmen, aan het eind van de werkdag of avond bent u uitgeteld.

Storende echo

Niet alleen is het vermoeiend om een aantal uur met anderen door te brengen in een ruimte met een slechte akoestiek. Ook wanneer er geen andere mensen in de ruimte zijn kan die aanhoudende vervelende echo u storen. Zo kunt u in een ruimte met slechte akoestiek het geluid van uw televisie slecht verstaan én zit rustig genieten van uw favoriete muziek uit uw luidsprekers er niet in. Ook hierbij zal de galm u uit uw concentratie halen.

Oorzaken van die vervelende nagalm

Eerst eens kijken waar die slechte akoestiek nu eigenlijk vandaan komt. Kijk eens goed rond in de ruimte waar u de slechte akoestiek waar neemt. Ziet u in deze ruimte veel gladde oppervlaktes zoals strakgestuucte muren en een glad plafond. Schijnt het licht van buiten naar binnen door grote raampartijen. En wat ligt er op de vloer. Een mooie tegelvloer, parket of een andere strakke gladde vloerafwerking. Veel gladde en harde oppervlaktes in huis of op kantoor zorgen voor problemen met de akoestiek.

Klap eens een keer in uw handen in terwijl u rond loopt in de ruimte, waar hoort u de meeste echo of galm? Zo kunt u precies vast stellen waar in de ruimte de meeste weerkaatsing van geluid plaats vindt.

Onze moderne interieurs dragen volop bij aan galm in huis, al het geluid weerkaatst tegen de toegepaste harde en gladde materialen. En dat is frustrerend, er is zo veel aandacht besteed aan het zorgvuldig inrichten van uw huis, kantoor of restaurant en nu wordt uw rust verstoord door een hinderlijke galm.

Tips en tricks om akoestiek in huis te verbeteren; zorg dat het geluid geabsorbeerd wordt

U hoeft niet bang te zijn dat uw complete woonstijl omgegooid moet worden om de problemen met de akoestiek op te lossen. Dus wacht even met het compleet restylen van uw interieur. De akoestiek aan pakken hoeft niet altijd een uitdaging te zijn, er zijn gelukkig ook snelle en handige oplossingen voorhanden die het direct ook gezelliger kunnen maken in huis.

Om het hinderlijke geluid in huis onder controle te krijgen zult u wel verschillende maatregelen moeten nemen, het toepassen van één enkele van onderstaande tips is vaak niet voldoende.

Verminder de galm door de volgende praktische tips toe te passen:

Raambekleding

Verbeter de akoestiek door het ophangen van gordijnen of andere raambekleding. Hoe meer en hoe zwaarder stof des te beter het werkt.

Vloerkleden

Een vloerkleed maakt niet alleen de woonkamer knusser, het verbeterd ook de akoestiek. Hier geldt hoe hoger de pool des te beter het werkt.

Akoestisch kunstwerk

Een akoestisch kunstwerk is ook een mooie oplossing tegen galm, in onze showroom hebben wij bijvoorbeeld zelf een 3D kunstwerk gemaakt van de 100% wollen akoestische tegels van Kvadrat, de Kvadrat Clouds Door het aan elkaar verbinden van de verschillende tegels ontstaat automatisch een gebobbeld landschap. En geribbelde en gebobbelde vlakken absorberen meer omgevingsgeluid dan gladde oppervlakken.

U kunt ook kiezen voor een akoestisch schilderij waar geluiddempend materiaal in verwerkt is.

Geluidssysteem met ingebouwde akoestiek

De BeoSound Shape van Bang & Olufsen is een aan de wand gemonteerd draadloos luidsprekersysteem voor muziekliefhebbers die van design houden. Het systeem biedt een overweldigende geluidsweergave, een aanpasbaar design en geïntegreerde akoestische panelen voor een verbeterde akoestiek in de ruimte.

Gebruik van Akoestische panelen

Eenvoudig toe te passen in een minimalistische inrichting zijn de RE:FELT Akoestische panelen van gerecyclede PET flessen.

Een PET Felt paneel bestaat uit een PET-deken die verwarmt en samengeperst is. Deze PET-deken bestaat uit duizenden minuscule kleine PET-vezels die met elkaar vernadelt zijn. Zo ontstaat er een materiaal dat vezelig van structuur is. Het is een zacht maar sterk en duurzaam materiaal. Het biedt ongelooflijke geluiddempende kwaliteiten en esthetisch veel mogelijkheden.

In onze showroom hebben wij in verschillende ruimtes PET Felt panelen toe gepast, de panelen hebben de afmeting van een MDF paneel en kunnen eenvoudig geplaatst worden door gebruik te maken van montagekit of koploze spijkers. Ze zijn er in maar liefst 28 kleuren!

Herindelen van de ruimte

Heeft de ruimte waar u de akoestische problemen ondervindt een grote oppervlakte, probeer dan meerdere hoeken te creëren, bijvoorbeeld door de ruimte op te splitsen in een speciale tv-hoek, eethoek en zithoek. U kunt de verschillende hoeken af scheiden met roomdividers en de verschillende ruimtes op de vloer afbakenen door verschillende kleden te gebruiken.

Op een kantoor kunt u werkeilanden maken en deze ook weer scheiden met roomdividers.

Interieurtrends

De trends op het gebied van interieur helpen u ook een handje. Zo wordt er op het moment weer meer behang toegepast. Een trend is stoffen behang dat naast het geven van sfeer en zachtheid ook omgevingsgeluid absobeerd. 

Daarnaast is het gebruik van fluweel of velvet een woontrend. Stoffen meubels en accessoires zoals kussens werken sowieso heel goed om de echo te verminderen, ook deze absorberen weer het geluid. En echt alle kleine beetjes kunnen helpen.

In onze showroom hebben wij een aantal velvet eetkamerstoelen en een fluwelen fauteuil van Pols Potten

Even geen tijd om bovenstaande tips toe te passen? Zet in de tussentijd een hoofdtelefoon met met Active Noise Cancellation op zoals de BeoPlay H9i of de BeoPlay H8i van Bang & Olufsen, daarmee blokkeert u al het omgevingsgeluid.