Wat is nu precies het verschil tussen OLED en QLED. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, maar wanneer ik het snap doet u dat ook!
Eerst een lesje techniek…… OLED en QLED
Een OLED televisiescherm is samengesteld uit allemaal kleine lampjes. Deze lampjes lichten op wanneer ze stroom ontvangen. Ieder lampje straalt één bepaalde kleur licht uit: rood, blauw, groen of wit. Iedere pixel bestaat uit vier van deze lampjes. Bij een OLED scherm worden alle lampjes individueel aangestuurd en wordt de sterkte van het licht steeds aangepast op basis van het uit te zenden beeld. Zo worden precies de juiste kleur met de juiste sterkte ingezet, om het perfecte beeld te tonen en perfect zwart te kunnen laten zien. OLED is een compleet nieuwe technologie. Op dit moment is deze technologie geschikt voor beeldschermen vanaf 55 inch.
Bij QLED schermen wordt gebruik gemaakt van een LCD-beeldscherm, waar een speciale laag met nanokristallen over het LCD-panel heen wordt geplaatst. Deze nanokristallen noemt Samsung Quantum dots, en daar komt de Q vandaan. Door het gebruik van vernieuwde Quantum dots zijn zowel de kleurweergave als de lichtefficiëntie sterk verbeterd. QLED is dus een upgrade van de LED-technologie.
Wat zie ik er dan van in de praktijk?
Bij mijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag stuitte ik op een aantal punten waarop je OLED en QLED kan vergelijken, kijk maar even mee….
Zwartwaarden
Met andere woorden: welk beeld is het meest realistisch?
Als eerste komen we dan terecht bij de zwartwaarden. Waarom heeft iedereen het over het belang van zwartwaarden?
Zwartwaarden zijn essentieel in het beeldscherm. Ze zorgen voor een realistische weergave van de getoonde beelden en verbeteren het contrast. Hoe dieper het zwart, hoe preciezer en mooier het beeld wordt.
OLED biedt veruit de beste zwartwaarden. Dat heeft vooral te maken met de vernieuwde technologie. Wanneer zwarte beelden getoond moeten worden, schakelt de OLED-technologie corresponderende pixels uit, zodat er geen enkel licht uitgestraald wordt. Hierdoor ontstaat een zogenaamd oneindige contrastratio. Met andere woorden, OLED creëert perfect zwart. QLED vertrouwt echter op LED-lampjes om beelden te creëren. Deze verlagen de intensiteit van het licht dat de pixels uitstralen, waardoor niet kan worden voorkomen dat er toch (zwak) licht doorkomt. QLED creëert een mooi, maar niet perfect, zwart.
Reactiesnelheid
Met andere woorden: welke technologie zappt het snelst?
Op dit moment biedt OLED momenteel de snelste reactietijd van elke tv-technologie in de markt. Het OLED scherm schakelt simpelweg sneller over naar een ander kanaal dan de QLED. OLED zappt dus het snelst.
Helderheid
In wat voor ruimte staat mijn televisiescherm?
Wanneer u televisie kijkt in een kamer met veel omgevingslicht kunnen de QLED schermen meer helderheid geven dan een OLED scherm. Kijkt u vooral ’s avonds of staat u scherm niet in een ruimte met veel omgevingslicht dan geeft het OLED scherm weer betere resultaten.
Invalshoek
Vanuit welke kijkhoek kijk ik of kijken wij?
Met QLED-schermen is de beste kijkhoek het centrum, en de beeldkwaliteit vermindert in zowel kleur als contrast, hoe verder u van het centrum afwijkt. Daarentegen, kunnen OLED-schermen bekeken worden vanuit alle invalshoeken zonder verlies van beeldkwaliteit. OLED biedt dus de beste kijkhoek.
Energieverbruik
Wat is zuiniger en dus beter voor het milieu?
OLED-beeldschermen zijn extreem dun en hebben geen achtergrondverlichting nodig. Daarnaast zijn ze minder zwaar en dunner dan een QLED scherm en hebben daardoor minder kracht nodig waardoor ze efficiënter worden. OLED verbruikt dus minder energie.
Levensduur
Hoe lang gaat mijn scherm mee?
LG is op dit moment de enige producent van OLED schermen. Loewe en Bang & Olufsengebruiken LG panels voor hun OLED toestellen. LG heeft OLED in 2013 op de markt gebracht en test al geruime tijd met de schermen. LG zegt dat je 54 OLED-tv’s vijf uur per dag voor 54 jaar moet kijken voordat ze 50 procent van hun helderheid verliezen. Of dat zo is weten we pas over 49 jaar!
Loewe en Bang & Olufsen geven 3 jaar fabrieksgarantie en in de meeste gevallen kunnen toestellen met een leeftijd van 10 jaar nog gerepareerd worden.
Conclusie: We hebben een winnaar, de OLED televisie!
Wat de beeldkwaliteit betreft, is de OLED duidelijk superieur. Daarbij is de OLED tv lichter, dunner, gebruikt minder energie en biedt veruit de beste kijkhoek. Desondanks dat de QLEDtechnologie een belangrijke vooruitgang betekent voor de LED-tv’s, is het de verliezer in bovenstaand vergelijk.