Tips en tricks rondom WIFI

WIFI: tips en tricks

Voor alle apparatuur op het gebied van kijken en luisteren is tegenwoordig een internetverbinding nodig. Maar ook voor bijvoorbeeld uw computer, laptop, tablet, smartphone en spelcomputer is een goed werkend thuisnetwerk essentieel. Ook diensten als Spotify, Netflix en allerlei cloud-oplossingen eisen steeds meer dataverkeer op. Waarschijnlijk streamt u uw favoriete muziek via BluetoothAirPlay of Sonos naar uw speakers.

Kortom: een stabiel en snel werkend (WIFI-) netwerk is steeds belangrijker want iedereen heeft behoefte aan SuperWifi

Problemen en klachten over WIFI
Vaak horen wij bezoekers dat er problemen zijn met de WIFI en/of internetverbinding, de iPad werkt bijvoorbeeld wel in de woonkamer maar in een andere ruimte niet meer, muziek hapert tijdens het afspelen of doet het helemaal niet wanneer deze wordt afgespeeld via een muziekdienst.

Herkent u een of meerdere van deze klachten? Hieronder een opsomming van de meest voorkomende problemen en alvast een aantal tips om deze op te lossen!

Tip 1. Het overstappen naar een andere provider helpt vaker niet dan wel om het probleem op te lossen! 

Waar staat de router?
In het verleden was een modem met daarin de router in de meterkast voldoende maar tegenwoordig is dit niet meer genoeg om al uw apparaten te voorzien van bereik. Het probleem begint eigenlijk al bij die meterkast, dat is eigenlijk de meest slechte plaats om een router neer te zetten. De meterkast zit meestal dicht bij de voordeur en zo zet u eigenlijk al voordat u begint het grootste deel van het bereik al direct de deur uit.

Versterking
Om problemen op te lossen wordt er vervolgens ergens een WiFi-versterker, -repeater of Powerline adapter aan het netwerk gekoppeld en hoopt men dat de problemen zijn opgelost, maar helaas. Iets versterken wat al slecht is, wordt dan……nog slechter.

Bereik
Een router heeft een bepaald bereik, u kunt dit zien als een bepaald cirkeltje wat hij uit zendt. U kunt het bereik het beste vergelijken met de vorm van een opblaaszwemband.  Het is dus handig de router op een centrale plaats neer te zetten. Als het signaal van de router dan wil versterken moet deze versterker of acces point ook binnen de straal van het bereik van de router staan. Anders kan de router uitzenden wat hij maar wil maar de versterker kan hem of niet “horen” of hij versterkt alleen het al zwakke signaal.

Tip 2. De zender (router of acces point) moet staan op de plaats waar u de supergoeie WIFI hebben wilt!

Invloed van uw woning op het netwerk
Want, hoe nieuwer de woning, hoe grotere de problemen. HR++ glas, bewapening in muren, vloeren en plafonds. Uw WIFI-netwerk moet door al deze obstakels heen zenden. Maar ook oude woningen kunnen problemen geven, zoals bijvoorbeeld glas-in-lood ramen. Ook de grootte van uw woning is belangrijk, want al een gemiddelde woning heeft al 2 of meer toegangspunten (acces points) nodig.

Tip 3. Gebruik meerdere zenders (acces points)!

Instellingen van de router
Een router kan eigenlijk wel vergeleken worden met een navigatiesysteem. De router bevindt zich alleen op de digitale snelweg. Hij schakelt de hele tijd van kanalen, zoals op een snelweg met meerdere rijbanen. De router bepaald op welke rijbaan er gereden wordt. In Nederland wordt alles uitgestuurd via twee snelwegen, de G2.4 en de G5. De router kan zo worden ingesteld dat hij de route en de rijbaan kiest die op dat moment het minst druk zijn.

Tip 4. Stel de router in op de beste route voor uw gebruik

Druk, druk, druk…..alle netwerken uit de hele buurt storen uw bereik
Maar niet alleen binnenshuis beperken allerlei factoren uw WIFI-bereik, want ook de netwerken van uw omgeving buiten de muren van uw huis storen. U hebt vast al wel eens zo’n lijst met netwerken gezien als u op een WIFI-netwerk probeerde in te loggen. Uw buren hebben hetzelfde probleem als u waarbij de wet van de sterkste geldt.

Draadloos is vaak niet beter!

Het belangrijkste is te zorgen dat de basis van uw netwerk stabiel is, daarom kan het vaak verstandig zijn een deel van uw netwerk bedraad aan te leggen. Bij een bedraad netwerk is uw apparatuur met netwerkkabels aan elkaar gekoppeld, een bedraad netwerk is vaak betrouwbaarder maar minder flexibel.

Tip 5: Leg een deel van uw netwerk bedraad aan!

Wat kan Morelisse voor u betekenen?
Het is vaak niet even snel op te lossen, wilt u echt overal goed bereik dan is dat maatwerk.  Apparaten die veel netwerk  verbruiken, zoals bijvoorbeeld uw gamecomputer, TV en computer, kunt u het beste bedraad aan sluiten.  Zo blijft er meer ruimte vrij voor de andere apparaten waar u het internet mee op gaat, draadloos.

Inmiddels hebben wij ons gespecialiseerd in het aanleggen van stabiele bedrade en draadloze netwerken. Wij kunnen voor u in kaart brengen wat precies de behoefte is en waar u binnen- en buitenshuis het optimale bereik wilt hebben. Als eenmaal het fundament goed werkt en stabiel is, kunt u er eenvoudig verder op door bouwen.